Dizájn, mint befektetés?

A dizájn értékét elég nehéz meghatározni. Nehéz elkülöníteni az üzlet többi elemétől, mivel önmagában sehol sem fordul elő. Szerepet játszhat az értékesítésben, a csomagolásban, a kommunikációban, az új munkatársak betanításában, a felhasználói élményben és szinte minden egyéb területen is.

A szkeptikus üzletemberek minden esetben megkérdezik, hogy miért is kellene nekik a dizájnba fektetniük. Erre általában az a válasz, hogy egyre több olyan sikersztori lát napvilágot, ahol a dizájnt, mint stratégiai eszközt hatékonyan alkalmazzák a cégek. Azonban ez a legtöbb cégvezetőnek nem elég kielégítő – hozzáteszem, teljes joggal.

Azonban a dizájnt nagyon nehéz egyáltalán definiálni is, mérni és a többi üzleti részlegtől elválasztani pedig szinte lehetetlen. Szerencsére nem mindenki állt úgy a problémához, hogy ez megoldhatatlan, és néhány szervezet mélyebben is beleásta magát a dizájn értékének vizsgálatába.

A dizájn megtérülése

2005-ben az egyesült királyságbeli Design Council nevű szervezet kiszámolta, hogy minden dizájnra fordított 1 font 20 fonttal növelte a bevételeket, 4 fonttal a profitot és 5 fonttal az exportbevételeket.

Egy korábbi tanulmány Julie Hertenstein és  Majorie Platt keze alatt 51 céget vizsgált meg összesen 4 iparágban, a pénzügyi teljesítménynek 12 féle mérőszámával 5 éves távlatban. A végeredmény az lett, hogy a dizájncentrikusnak ítélt cégek mind a 12 mérőszámban erősebbek voltak.

Pár évvel ezelőtt egy Motiv Strategies nevű szervezet kezdett olyan vállalatokat vizsgálni, akik dizájnközpontú üzleti stratégiával működtek. Miközben a vállalatokat elemezték, feltűnt nekik, hogy az S&P 500-as listáját milyen drasztikus mértékben körözik le ezek a cégek. Hamarosan világossá vált, hogy a dizájnbefektetés mértéke extrémen korrelál a tőzsdei teljesítménnyel.

Ezen az eredményen fellelkesülve létrehoztak egy indexet, ami azt vizsgálja, hogy hogyan alakul az eredményük a dizájncentrikus cégeknek a S&P 500 indexéhez képest. Az eredmény az előző tapasztalottal esett egybe: amíg azonos időszak alatt az S&P 75%-kal emelkedett, addig a Dizájn-Centrikus Index egy elképesztő, 299%-ot rallizott.

A végszó az lett, hogy a dizájba fektetett összegeknek átlagon felüli a megtérülési rátájuk. De miért is? Példaként nézzük meg a wow-effektust. Ezt az angol kifejezésből vettük át, magyarul talán a “leesik az álla” kifejezés illik rá a legjobban.

dizajn-centrikus-vallalatok-diagram-transparent_hq

A wow-effektus

A jó dizájn segít a termékeket és szolgáltatásokat esztétikussá varázsolni, szerethetőbbé tenni, és relevánsabbá egy állandóan változó világban. Emiatt szerelmes az emberiség éppen a Tesla által gyártott autókba: tökéletes elektromos izomautók, ami segít megmenteni a földet és 300 kilométert megy egy töltéssel. Leesik tőle az állunk. 

Vagy gondoljunk arra, hogy a tömeg hogyan őrül meg az Apple termékeitől és hajlandó rá másfél-2-szer több pénzt áldozni, mint a konkurencia dolgaira. Sőt, a cég ezt annyira a tökélyre vitte, hogy a világ már tág szemekkel vizsgálja, hogy milyen is a jó dizájn, és a dizájn-centrikus cégek milyen termékeket és szolgáltatásokat  képesek még előállítani. Nem kérdés, hogy ez meghatározza egy cég növekedési potenciálját és a tőzsdén mutatott eredményét.

A dizájn, mint stratégia

Egy sikeres vállalkozás felépítéséhez nem elég lemásolni a konkurenciát, mivel így csak a másodhegedűs szerep jut majd a koppintónak. Ha többet akar a vállalat adni, akkor 3 vonalon indulhat el: specializálódik, ő lesz az olcsó vagy differenciál. A specializáció azt jelenti, hogy szűkebb a kínálatod, mint a konkurenciának, de ezen a kategórián belül jobb vagy. Az árverseny elég egyértelműen határozza meg a pozíciódat: olcsóbb vagy a versenytársaknál. Differenciálásnál pedig azt mondja a cég, hogy engem össze sem lehet hasonlítani a konkurenciával. Ezt a stratégiát a dizájnnal tökéletesen lehet támogatni.

Szummázva

A dizájn stratégiai alkalmazása növeli az eladásokat, az ismertséget, kiszélesíti a piacokat és élményt nyújt a vásárlóknak. Azonban ez a lista itt nem ér véget: dizájn szerepét a szervezeten belül nehéz meghatározni, hiszen rengeteg lehetőség rejlik benne.

Ami a tanulmányokból tisztán látszik: a dizájnközpontúan gondolkodó vállalatok sokkal jobban teljesítettek a többieknél és a dizájnba fektetett pénzek kimagasló megtérüléssel dolgoznak a szervezetért.

A tartalmat a The Real Value Of Design című Design Management Institue által kiadott tanulmányból emeltem ki.

Elgondolkodtál, hogyan fektethetnél a céged kinézetébe? Beszéljünk róla!

A többi cikkemet olvastad már?

design befektetés